A 3 legnagyobb hiba, amit lakásbérlés során elkövethetünk

A 3 legnagyobb hiba, amit lakásbérlés során elkövethetünk

Akár most készülsz először kiszabadulni a családi fészekből, akár már több alkalommal laktál albérletben, az alábbi bejegyzés segíthet neked, hogy a lakástulajdonosok ne verjenek át vagy használjanak ki.

  1. Szerződés nélkül bérelsz Akár magánszemélytől, akár cégtől veszel ki egy lakást albérletbe, elsősorban a te érdeked, hogy szerződést írjatok. A tulajdonos valószínűleg meg akar majd győzni az ellenkezőjéről, de tudd, hogy ebből csak neki származik előnye, mert ha nincs szerződés, nem kell adót fizessen, semmilyen kötelezettsége nincs veled szemben, és bármikor az utcára tehet téged.
  2. Nem olvasod el a szerződést vagy egyoldalú szerződést írsz alá A tulajdonos megteheti azt, hogy olyan szerződést fogalmaz meg, amely csak őt védi, neked pedig semmilyen előnyt nem biztosít. Tudnod kell, hogy azon túl, hogy ez nem tisztességes, eléggé egyértelmű képet ad arról, hogy milyen tulajdonossal állsz szemben. Egy csalóval nem jó üzletelni, mert előbb-utóbb te járod meg, még ha nagyon óvatos is vagy. A szerződést tehát mindenképp alaposan olvasd át, ha kell, kérj jogtanácsostól vagy ügyvédtől véleményt róla, s csak azután írd alá, ha elégedett vagy minden feltételével. Egy jó szerződés mindkét fél számára biztosít jogokat, illetve kötelezettségeket, lehetőleg egyenes arányban. .
  3. Nem készítesz fotókat beköltözés előtt A legtöbb bérleti szerződés kimondja, hogy a lakást olyan állapotban kell visszaadni a szerződés végén, mint amilyenben kaptad. Sok tulajdonos ezt használja fel arra, hogy a lakását egyre jobban és jobban felújítsa a bérlő költségén. A bérlők ugyanis megbíznak a tulajdonosokban, vagy egyszerűen tudatlanok ilyen téren, nem készítenek fotókat, így nem rendelkeznek bizonyítékkal, a tulajdonosok pedig ravaszak és rávarrják a felújítási költségeket a bérlőkre.