3 greșeli pe care să le eviți la închirierea unei locuințe

3 greșeli pe care să le eviți la închirierea unei locuințe

Fie că e prima oară când te pregătești să scapi din cuibul familial, fie ai mai stat de mai multe ori în chirie, articolul următor te poate ajuta ca proprietarii de locuințe să nu te păcălească sau să nu abuzeze de tine.

  1. Închiriezi fără contract Fie că închiriezi un apartament de la o persoană fizică sau de la o firmă, este în primul rând în interesul tău să semnați un contract. Probabil proprietarul o să încerce să te convingă că e mai bine contrariul, dar să știi că el ar fi singurul care ar beneficia din acest lucru, pentru că fără contract nu trebuie să plătească impozit, nu are nicio obligație față de tine și te poate scoate în stradă oricând.
  2. Nu citești contractul sau semnezi un contract unilateral Proprietarul poate să redacteze contractul în așa fel încât doar el să fie protejat, iar tu să nu beneficiezi de niciun avantaj. Trebuie să știi că acest lucru nu numai că este necinstit, ci îți dă și o imagine destul de clară despre tipul de proprietar cu care ai de a face. Nu e indicat să faci business cu un escroc, pentru că mai devreme sau mai târziu tu o să o pățești, chiar dacă ești foarte prudent. Deci citește foarte atent contractul, dacă este nevoie cere sfatul unui jurist sau avocat, semnează doar atunci, când ești mulțumit de toate condițiile. Un contract bun asigură drepturi și obligații pentru ambele părți, de preferat în măsură egală.
  3. Nu faci poze înainte de mutare Cele mai multe contracte de închiriere exprimă că locuința trebuie predată la sfârșitul contractului în starea în care a fost preluată. Mulți proprietari se folosesc de acest lucru ca să-și renoveze pe cheltuielile chiriașului locuința. Chiriașii au încredere în proprietari sau pur și simplu sunt inconștienți, nu fac poze, astfel nu au dovezi, iar proprietarii sunt isteți și pun cheltuielile de renovare pe seama chiriașilor.